NG-helt Proaktivitet - Svein Erik Johnsen NG-helten Svein Erik Johnsen med velfortjente blomster, flankert av finansdirektør Dean Zuzic.

NG-helt Proaktivitet: Svein Erik Johnsen

28.06.2016

(11.12.2015) Svein Erik Johnsen, driftsleder i Norsk Gjenvinning Renovasjon (NGR), ble kåret til NG-helt etter å ha demonstrert virksomhetens kjerneverdi Proaktivitet. Driftslederen visste ingenting før sjefen og kollegaene hans presenterte ham med prisen på et møte.

- Du kan trygt si jeg ble overrasket. Sjefen min Trond Børge fortalte meg at han ville ha en statusrapport. Det synes jeg var helt unødvendig å ta nå, så jeg prøvde å utsette møtet. Men det gikk han ikke med på! sier Svein Erik.

- Det var uansett veldig, veldig hyggelig å få en slik utmerkelse, legger han til. 

I tillegg til å være driftsleder, har Svein Erik også hovedansvaret for all fakturering i NGR. I denne rollen har han på eget initiativ fulgt opp muligheter som ligger i kontrakter, noe som har sikret NGR flere millioner på bunnlinjen. I nominasjonen ble det også lagt vekt på NG-heltens positivitet, evne til å se forbedringsmuligheter og det at han gladelig påtok seg flere oppgaver enn rollebeskrivelsen hans skulle tilsi.

Likevel var det én hendelse Svein Eriks kollegaer trakk frem som et spesielt godt eksempel på hans proaktivitet: Driftslederen ble i slutten av november varslet om at noen forsynte seg av EE-avfallet på en av OsloRENs gjenbruksstasjoner. Det var mistanke om at utro tjenere fra en underleverandør stod bak tyveriene.

Tatt på fersk gjerning 
Svein Erik avtaler med underleverandøren at de skal sjekke saken sammen, og møter opp på gjenbruksstasjonen kl. 05.50 en morgen, når tyveriene typisk finner sted. En halvtime senere dukker tyvene opp, låser seg inn med nøkkel og begynner å lete rundt med lommelykter. Idet de skal til å hekte en beholder for EE-avfall på bilen sin, sniker Svein Erik seg rundt bilen og spør hva de holder på med. De perplekse tyvene prøver seg på all verdens dårlige unnskyldninger, men driftslederen finter dem ut, og de tilstår.

- Da vi konfronterte dem, la de seg flate med en gang. Selv om dette løste seg greit, var det spennende å ta tyvene på fersken, sier NG-helten. 

Det ender med at lederen for underleverandøren ringer senere på formiddagen og beklager det som har skjedd. Underleverandøren forsikret også at gjerningsmennene ville bli stilt til ansvar for tyveriene. Svein Erik ringer så til driftslederen i OsloREN, som er veldig fornøyd med måten Svein Erik har løst saken. Fordi EE-tyveriene ble oppklart og håndtert så raskt og smidig, ser OsloREN heller ingen grunn til å gå videre med saken.

Ydmyk NG-helt
Det Norsk Gjenvinning legger i kjerneverdien Proaktivitet er blant annet handlingskraft,
positivitet, et ønske om å forbedre seg selv, samt evnen til å tenke nytt og utradisjonelt. 

Selv responderer NG-helten ydmykt på utmerkelsen han har fått av sine kollegaer: 

- Jeg følte jo at jeg bare gjorde jobben min, og lurte derfor på om jeg egentlig hadde fortjent dette. Men det er utrolig morsomt å bli lagt merke til, avslutter Svein Erik.